Najlepsza restauracja włoska w Krakowie

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W największym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie podkreśla technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.